5 x tips voor vrouwelijke ondernemers

la coche zakelijke tassen

De laatste jaren heb ik veel gedreven vrouwelijke ondernemers leren kennen. Hoe meer en hoe langer ik ze ken, hoe meer gedreven en geïnspireerd ik zelf raak. Andersom hoor ik ook vaak hoe andere vrouwelijke ondernemers zich weer aan mij kunnen optrekken en hoe gaaf die constatering is. Zien ondernemen doet ondernemen en daarom geef ik je 5 tips die je helpen om je eigen bedrijf succesvol te starten of te runnen.

Citi Collective Maddaline handbag grey with model

Door Tara Boxman

1: Think big, go bigger!

Wat mij betreft zijn vrouwen veel te bescheiden als ze hun bedrijf starten en zelfs als ze hun bedrijf al jaren succesvol runnen. Waar mannelijke ondernemers zonder moeite honderduit vertellen over hun business, blijven vrouwen te lang voorzichtig en zogenaamd realistisch. Fuck that. Waar wil jij staan over drie jaar? Hoeveel keiharde euro’s wil je in je zak kunnen steken? Welke namen wil jij in je caseload stoppen? Go for it, vertel het, droom het en doe het. Dat is zó ontzettend aantrekkelijk voor ondernemers en bedrijven om je heen, dat het je veel sneller de juiste vruchten gaat opleveren.

"Met regelmaat weiger ik vriendelijk opdrachten omdat ze gewoon niet bij me passen. Of omdat ik binnen een tiende van een seconde aan mijn onderbuik voel dat er geen match is met de opdrachtgever."

2: Is has always been you

Blijf bij jezelf, je visie en je onderbuik. Met regelmaat weiger ik vriendelijk opdrachten omdat ze gewoon niet bij me passen. Of omdat ik binnen een tiende van een seconde aan mijn onderbuik voel dat er geen match is met de opdrachtgever. De keren dat ik toch opdrachten aannam en niet naar mezelf luisterde, kreeg ik er altijd spijt van. Ook als ik me teveel liet beïnvloeden door de inzichten van andere ondernemers voelde ik achteraf dat ik het liever anders had gedaan. Het leren luisteren naar je vrouwelijke zakeninstinct vergt misschien enige oefening, maar gaat je zoveel vruchten afwerpen.

3: Nighty night!

Ken je dat, dat je bijna in slaap dommelt, ‘s avonds om elf uur en dan om twaalf uur weer wakker schrikt, want moet je nou toch met het verhaal van klant x? Je moet er iets mee, maar wat? Misschien moet je zus… Of misschien kun je beter zo… Maar wat nou als… Voor je het weet kijk je op je telefoon, is het midden in the freaking nacht en ben je geen meter opgeschoten. Stop met piekeren! Het brengt je niks, het kost je alleen. Durf keuzes te maken, geloof daar in en ga dóór. Piekeren is a waste of nachtrust.

4: You never walk alone

Waar ik eerder schreef dat je je niet teveel moet laten beïnvloeden door anderen, is het wel slim om gelijkgestemde ondernemers om je heen te verzamelen. Horen hoe zij dezelfde of andere uitdagingen hebben aangepakt werkt inspirerend en geeft je nieuwe energie. De herkenning in ervaringen van anderen maakt ook nog eens dat je je lekker normaal voelt. Als ik hoorde dat andere vrouwelijke ondernemers met personeel na tien jaar nog steeds wel eens op hun tandvlees liepen, voelde ik me ineens een stukje minder vermoeid of mislukt. Ondernemers die goed bij jouw energie passen zullen jouw ondernemerschap versterken en jij die van hen. Investeer in sparringspartners.

5: Pleisters plakken

Ondanks alle tips en adviezen zul je wel eens willen vloeken of een lekker partijtje willen janken. Dat is oké. Ondernemen is hard werken, geen enkele dag is hetzelfde en soms kan de moed je in de schoenen zinken. Hoe vaak ik riep na een paar doorwaakte baby-nachten en gestress op de zaak, dat ik de toko ging verkopen en nóóit meer wilde ondernemen kan ik niet meer tellen. Toch lukte het me om mezelf elke keer te herpakken en oprecht blij door te gaan. Ondernemen is gaaf, maar soms ook pijnlijk en stressvol. Als je daar bij voorbaat al rekening mee houdt, dan scheelt dat de helft.

BONUSTIP: Vier je succesen

Waar veel vrouwelijke ondernemers te lang bescheiden blijven, zijn ze een kei in heel lang stilstaan bij alles dat ooit verkeerd is gegaan. Gaan we niet meer doen. Wat we wel gaan doen is het vieren van je successen, of ze nou pietepeuterig klein zijn of huge as f*ck. Vieren! En dat doe je natuurlijk door jezelf eens goed te verwennen met een badass tas van La Coche. Je vindt onze boutique met toptassen hier. Als je een mooie tas vindt en bestelt en in het opmerkingenveld deze blog aanhaalt, krijg je een zalig cadeautje bezorgd, samen met je nieuwe zakelijke tas.